A Földet nem véletlenül hívják kék bolygónak, felületének kétharmadát ugyanis víz borítja. Ennek csak töredéke, mintegy 2,5%-a édesvíz, a többi az óceánokban és a tengerekben található sós víz, ez viszont az ember számára nem hasznosítható.

Az édesvíz egyre nagyobb területen kevesebb, mint amennyire az ott élőknek szükségük volna. Mi itt, a Kárpát-medencében természetesnek vesszük, hogy a jó ivóvíz kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll, legfeljebb nyáron érezzük a hiányát az aszály sújtotta területeken. Sokan úgy vélik, hogy hamarosan az emberiség számára a legkomolyabb problémát a jó minőségű és megfelelő mennyiségű vízhez való jutás jelenti.

Tavaly ilyenkor bejárta a sajtót az a hír, hogy a dél-afrikai Fokváros lehet a világ első nagyvárosa, ahol elfogyhat a víz. A Dél-afrikai Köztársaság második legnépesebb településén olyan mértékű volt a vízhiány 2018 első felében, hogy a lakók február 1-jétől kezdve fejenként már csak napi ötven liter vizet használhattak. A vízhiányhoz egyaránt hozzájárult a súlyos szárazság és a gyorsan növekvő népesség. Végül az ötvenliteres vízkorlátozás mellett az időjárás segített a fokvárosiakon, ugyanis sok eső esett. Összehasonlításul mi, magyarok országos átlagban személyenként és naponta mintegy 100-110 liter vizet használunk. Gondoljunk csak bele, mi mindenhez van szükség vízre: mosáshoz és mosogatáshoz, fürdéshez, vécéöblítéshez, főzéshez, iváshoz, háziállatok itatásához, élelmiszer-előállításhoz és energiatermeléshez, sőt a vízi sportokhoz is!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992-es konferenciáján döntöttek arról, hogy március 22-ét a víz világnapjává nyilvánítják, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A víz világnapja idei mottója: Vizet mindenkinek! Ehhez kapcsolódóan pályázatokat írnak ki, sokfelé szerveznek szabadtéri programokat és kézműves foglalkozásokat. Mindezzel fölhívják a figyelmet a vizek tisztaságának megőrzésére és ehhez kapcsolódóan környezetünk védelmére.

(Az AkH. 12. kiadása szerint: a február 1-jétől és a február 1-étől is szabályos.)