Ördög Gyárfás Lajos
az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének ügyvezető elnöke
Sepsiszentgyörgy

Ördög Gyárfás Lajos a romániai magyar nyelvművelés fáradhatatlan munkása. Egyike volt annak a 23 személynek, akik 1992-ben újra megalapították az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségét; ezt először Aranka György és társai 1792-ben szervezték meg. Péntek János professzor, a Szövetség elnöke munkatársaként kezdettől invenciójával, munkatársak megnyerésével és saját korlátlan munkaidejének végigdolgozásával lehetővé tette a Szövetség egyenletesen magas színvonalú működését. Kulcsszerepet vállalt a működés és működtetés anyagi, infrastrukturális, adminisztratív feladataiban: A magyar nyelv napjainak, a szovátai, csíkszeredai, illyefalvai, marosvásárhelyi stb. konferenciák, továbbképzések megszervezésében. 

Ördög Gyárfás Lajosnak főszerepe van abban, hogy az Implom-verseny Kárpát-medenceivé válása, 1992 óta Erdélyből és Partiumból a magyar tannyelvű iskolákból a legjobb helyesírók Gyulán tanúsíthatják felkészültségüket. Kb. tíz éve teremtette meg az erdélyi „csúcs-Implom”-ot, azaz a regionális döntők legjobbjainak a gyulai döntő előtti újabb megméretését. Ez a rendezvény jelentősen segítette az utóbbi tíz év négy Implom-díjas erdélyi versenyzőjét és tanárát.

Ügyvezető elnökként az évente sorra kerülő döntőre megszervezte a pályáztatás, az oda- és hazautaztatás biztonságát; olykor személyesen is elkísérve a diákokat és tanárokat. Ördög Gyárfás Lajos nélkül is volna talán Implom, de Erdélyből nézve nem volna ilyen sikeres. Méltán veheti át az Implom József-díjat.

Gyula, 2021. február 25.

Prof. dr. Nagy János s. k.
a díj kuratóriumának titkára