Jelen összefoglaló a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium weblapja (erkel.hu) és az Implom-kincsestár tárhelye (www.implom-verseny.hu) számára készült. A 2020/21. tanév eseményein kívül a 2021/22. tanév első hónapjaival is foglalkozik.

2020/21. tanév

A verseny lebonyolításának legfőbb segítői a hagyományosan, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően működő vezetők és szervezők Gyulán, Szegeden, Budapesten és Szombathelyen; kiemelkedő szerepük volt a sikeres rendezésben a támogatóknak: az EMMI Köznevelési Államtitkárságának, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, a Nemzeti Tehetség Programnak, Gyula Város Polgármesteri Hivatalának, a Gyulai Tankerületi Központ vezetőinek és munkatársainak, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, az Anyanyelvápolók Szövetségének. Igen jelentős akadályt jelentett a KOVID 19 vírus járványa határainkon innen és túl: a rendkívüli helyzeten csak rendkívüli megoldásokkal és áldozatkészséggel lehettek úrrá a szervezők és munkatársak.

A tanév során elveszítettük Implom-díjasaink közül Szathmári István professzor urat, a zsűri tiszteletbeli elnökét (2020. november) és Békési Imre professzor urat (2021. április).

A verseny megyei döntőinek lebonyolítása csakis úgy volt lehetséges, hogy a tömeges érintkezés ne valósuljon meg. Ezért a tollbamondás hanganyagát az Erkel Gimnázium weblapjáról tölthették le a versenyzők; s miután megírták, postán küldték el Gyulára. A javítást a gyulai magyartanárok végezték. A tesztfeladatokat a Moodle rendszerbe bejelentkező diákok számítógépen oldották meg; ennek érvényes pontértékei a verseny másnapján születtek meg. A kér részmunka összesítéséből a legjobbak kerültek a Kárpát-medencei döntőbe. Ezen a helyen köszönjük a versenyző diákok tanárainak, az iskolák dolgozóinak, hogy gördülékenyen és felelősségteljesen vitték végig a lebonyolítást. A határainkon túli regionális döntőket hasonló módon szervezték és rendezték meg.

A Kárpát-medencei döntő előkészítése szükségessé tette, hogy a vírusjárvány óvintézkedéseit mind hazánkban, mind a határainkon túl maradéktalanul tartsuk be: a személyes jelenlétről le kellett mondanunk. Ennek érdekében videofölvétel készült a megnyitóról: köszöntőt küldött dr. Maruzsa Zoltán államtitkár, prof. dr. Juhász Dezső, a Magyar Nyelvtudományi Társaság főtitkára, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke és dr. Görgényi Ernő polgármester.

2021-ben az Implom József-díjat Ördög-Gyárfás Lajos ügyvezető elnök (Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége) és Velcsovné Páll Margit titkár (Révai Miklós Egyesület, Nagyszentmiklós) kapta. Előadásuk az Erkel weblapjáról tölthető le, a napokban kerül az Implom kincsestárba. A döntőre előadást küldött prof. dr. Aczél Petra Implom-díjas (Corvinus Egyetem): A kommunikáció titkairól három felvonásban címmel.

A program további része is letölthető az Erkel weblapjáról: Gyula az erkeles diákok szemével (a felvétel idején hóvihar tombolt); Schriffert-Tóth Eszter beszélgetése a Hol is kezdjem? című könyv szerzőjével, Balássy Fannival; Bemutatkozik az Erkel; Mese egy kiállítás képeihez, a verseny története).

A döntő résztvevői a megyei döntők eljárásait követték: számítógépes bejelentkezés után oldották meg a tesztfeladatokat, és az Erkel weblapjáról töltötték le a tollbamondás szövegét. A diktálás szövege Bethlen Gábornak, a nagy fejedelemnek állított emléket, hiszen 1620-21-ben Magyarország megválasztott királya volt. A teszteredmények két napon belül megszülettek, a tollbamondások javítása és az ellenőrzés lezárulása után, 2021. április 13-án hirdettek eredményt. A 2021. évi Implom-díjas versenyző Korpás Csilla, felkészítő tanár Iró Erzsébet (Magyar Tannyelvű Katolikus Gimnázium, Bartislava/Pozsony). A győzelemhez 189 pontra, az elérhető pontszám 93,1%-ára volt szükség.

Előzetes a 2021/2022. tanévről: megyei döntők

A megyei/határainkon túli regionális döntőket 2021. december 2-án bonyolították le. A tesztfeladatokat a MOODLE rendszerben oldhatták meg a versenyzők, a tollbamondások hanganyagát az Erkel weblapjáról tölthették le, előzetes jelentkezés alapján. A megírt szövegek még karácsony előtt megérkezhetnek Gyulára: a szkennelt példányok számítógépen máris a szerveren vannak, a posta pedig folyamatosan érkezteti a papír alapú munkákat. 2021 decemberében a szöveg Deme László Implom-díjas professzornak állít emléket születésének 100., halálának 10. évfordulóján.

Szeged, 2021. december 3.

Dr. Nagy János

a zsűri elnöke